• 11.1.2023

Krátke nočné prebudenie je pomerne bežné a dôvodom môže byť prechod z jednej spánkovej fázy do druhej. Ak však trpíte problémami so spánkom, môže sa stať, že znovu zaspať nebude také jednoduché.

Spánok sa skladá zo 4 fáz, ktoré sú označované ako spánkový cyklus. Za normálnych okolností počas jednej noci absolvujeme 4 až 5 spánkových cyklov a zvyčajne sa po každom z nich na chvíľku prebudíme, čo si však väčšinou nepamätáme. Spánkový cyklus je zložený z:

  • fázy zaspávania,
  • ľahkého spánku,
  • hlbokého spánku,
  • najhlbšieho spánku.

 

Nočné prebudenie je závislé od toho, v ktorej fáze spánku sa práve nachádzame. Často dochádza k prebudeniu vo fáze ľahkého spánku, keď ešte nespíme dostatočne hlboko, zatiaľ čo vo fáze hlbokého spánku sa prebudíme len zriedka. Ak sa však vo fáze hlbokého a najhlbšieho spánku prebudíme, potrebujeme zvyčajne nejaký čas na to, aby sme sa zorientovali v čase a priestore a môžeme sa cítiť ľahko zmätení. Pre tých, ktorí trpia nespavosťou, môže byť nočné prebudenie veľmi nepríjemné, pretože im trvá dlhšie, než znovu zaspia, a navyše môžu mať problém s dosiahnutím fázy hlbokého a najhlbšieho spánku. Vo fáze hlbokého spánku sa môžeme stretnúť s prebudením, ktoré je spôsobené nočnými morami.

Nočné prebúdzanie je pomerne bežnou záležitosťou a často si ho ráno vôbec nepamätáme. Ak sa však prebudíte, nemôžete znovu zaspať, hodiny sa prevaľujete v posteli a spánok nie a nie prísť, môže ísť o nespavosť. Tá je diagnostikovaná vtedy, ak sa problémy so spánkom objavujú aspoň tri noci v týždni a má vplyv na kvalitu každodenného života. Nespavosť sa počas dňa prejavuje pocitmi ospalosti, únavy a nevyspatia, podráždenosťou, poruchami koncentrácie, pamäti a zlou náladou.

 

Čo je príčinou problémov so spánkom?

Aj keď je bežné prebúdzať sa medzi jednotlivými spánkovými cyklami, je veľa dôvodov, prečo je pre niekoho také problematické znovu zaspať. Najčastejšie príčiny sú:

  • Súčasná hektická doba môže byť jednou z príčin nespavosti. Ak sa v noci prebudíte, okamžite si spomeniete na zoznam toho, čo musíte nasledujúci deň urobiť, a znovu zaspať môže byť problém.
  • S tým, samozrejme, súvisí každodenný stres a úzkosť. Ak trpíte v priebehu  dňa stresom, je pravdepodobné, že stres bude i príčinou vašej nespavosti. Prebudenie počas noci v dôsledku nadmernej psychickej záťaže a stresu nie je, bohužiaľ, v súčasnosti nič výnimočné.
  • Nespavosť môže byť spojená s emočne vypätými situáciami a udalosťami.  Negatívne emócie môžu byť taktiež príčinou nočných môr.
  • Za problémami so spánkom môže byť narušený biorytmus spôsobený napríklad prácou na zmeny.
  • Na kvalitu spánku má vplyv i životný štýl vrátane výživy. Za neschopnosťou znovu zaspať po nočnom prebudení môže byť napríklad zvýšená konzumácia kofeínových nápojov. Pozor na alkohol, ktorý síce uľahčuje zaspávanie, ale má negatívny vplyv na kvalitu spánku.
  • Za problémami so zaspávaním a častým nočným prebúdzaním môže byť taktiež nedostatočná spánková hygiena. Pravidlá spánkovej hygieny pomáhajú optimalizovať váš spánok.

 

Vyskúšali ste naše tipy, ale stále sa vám nedarí dobre spať?

Riešením vašich problémov so spánkom môže byť Lunestil, prémiový výživový doplnok s obsahom účinných látok, ktoré podporia zdravý spánok a vy budete znovu dobre spať. Lunestil predstavuje bezpečnú podporu spánku vo forme unikátnej duo kapsuly s obsahom esenciálneho levanduľového oleja, extraktu z mučenky a vitamínu B6 a melatonínu – telu prirodzenému hormónu.

Duo kapsuly Lunestil sú jedinečné svojím dvojitým účinkom. Vonkajšia kapsula obsahuje esenciálny levanduľový olej, ktorý podporuje upokojenie a relaxáciu pre ľahšie zaspávanie. Vnútorná kapsula s obsahom mučenky, vitamínu B6 a s melatonínom sa uvoľní až po tom, čo zaspíte. Vďaka Lunestilu nielenže rýchlo zaspíte, ale zároveň sa naozaj dobre vyspíte, pretože váš spánok bude dostatočne hlboký. Na podporu kvalitného spánku voľte Lunestil a ráno sa prebudíte svieži a oddýchnutí!