• 3.11.2022

Prebudili vás niekedy desivé nočné mory a chvíľu vám trvalo, než ste si uvedomili, že to bol len sen? Nočné mory sa objavujú u detí, ale aj u dospelých, a ak nie sú časté, nepredstavujú žiadne riziko.

Nočné mory zažíva 1x za mesiac 7 – 10 % populácie a

2 – 3 % ľudí nimi trpia 1x za týždeň.

Nočné mory trápia vo väčšej miere ženy, čo môže byť dané tým, že ženy o nich, na rozdiel od mužov, častejšie hovoria. Chronické nočné mory sa však veľmi ľahko môžu stať príčinou nespavosti, pretože tí, ktorí nimi trpia, môžu zažívať strach z usnutia a ocitajú sa v bludnom kruhu nespavosti. Opakované nočné mory môžu negatívne ovplyvniť spánok a tým aj psychické a fyzické zdravie. Nočných môr sa dá našťastie zbaviť. Dôležité je nájsť ich príčinu a byť schopný o nich hovoriť s blízkymi, prípadne s terapeutom.

Čo sú nočné mory?

Sny sa nám snívajú každú noc, i keď si ich ráno nepamätáme. Nočné mory sú však iné.  Zobudia nás a my si veľmi presne pamätáme, čo bolo ich obsahom. Cítime sa vystrašení, dezorientovaní a rozrušení. Typickou nočnou morou je smrť blízkej osoby. 

Nočné mory sa odohrávajú vo fáze REM spánku, ktorý je charakterizovaný rýchlymi pohybmi očí. Tento spánok býva nazývaný paradoxný spánok. Od nočných môr je potrebné odlíšiť nočný záchvat paniky, ktorý nás zobudí vo fáze najhlbšieho spánku, navyše môže byť sprevádzaný krikom a pohybmi. Záchvat nočnej paniky si však zvyčajne nepamätáme.

Čo je príčinou nočných môr?

Ak sa nám snívala nočná mora, často premýšľame o jej význame. Nočné mory sú podobne ako sny počas spánku spracovávané a sú reakciami na pozitívne  i negatívne situácie a udalosti, ktoré zažívame. Nočnými morami trpia i deti a ich obsah môže byť dokonca ešte desivejší než u dospelých, pretože ich mozog je vystavený oveľa väčšiemu množstvu nových podnetov.

Stres a obavy

Nočné mory sú spojené so stresom a s nadmernými obavami, ktoré sa môžu týkať tak osobného, ako aj pracovného života. Ak človek počas dňa zažíva nadmernú psychickú záťaž a negatívne emócie, je pochopiteľné, že sa tieto emócie budú premietať aj do snov.

Trauma

Tí, ktorí zažili traumu a trpia posttraumatickou stresovou poruchou, môžu vo  zvýšenej miere zažívať taktiež nočné mory. 

Užívanie liekov, drogy a alkoholu

Na spánok môžu mať vplyv aj niektoré lieky a užívanie drog a alkoholu.  Úzkostné sny môžu byť  spôsobené užívaním niektorých antidepresív. Nočné mory sa vyskytujú aj v súvislosti s nadmerným užívaním melatonínu a narušením denného biorytmu.

Nočné mory v tehotenstve

Tehotné ženy môžu trpieť nočnými morami z viacerých dôvodov. Častými dôvodmi sú pôrod a zdravie dieťaťa. Nočné mory sú dávané do súvislosti s hormonálnymi výkyvmi, čo však zatiaľ nebolo vedecky podložené.

Bludný kruh nespavosť

Obavy z nočných môr môžu byť príčinou problémov so spánkom, vinou ktorých sa človek veľmi ľahko ocitá v bludnom kruhu nespavosti. Odporúča sa preto dodržovanie pravidiel spánkovej hygieny, ktoré majú na spánok pozitívny vplyv.

Objavte Lunestil

Objavte kombináciu účinných zložiek v unikátnej duo kapsule s oneskoreným uvoľnením. Väčšia kapsula obsahuje esenciálny levandulový olej, ktorý sa používa ako prvý a umožňuje pohodlne a uvoľnene. Poté, co usnete, dojde k uvolnění vnitřní kapsle s extraktem z mučenky a vitaminem B6. Vďaka Lunestilu nejen, že snadno a dříve usnete, ale váš spánek bude kvalitne po celú noc a vy budete ráno, keď budete probouzet sviežo a odpočinúť si plni elánu do nového dňa.